OKTOBERFESTBIER

Het Oktoberfestbier komt van oorsprong uit Duitsland en wordt in eerste instantie als Märzen-lager gebrouwen. Märzen is een fris Duits ondergistend biertype, laag in bitter, moutig en amberkleurig. De geur is wat zoetig en het heeft een vrij onverwachte droge afdronk met een lange rijke nasmaak. Het bier heeft zijn naam te danken aan de brouwperiode: maart. In een tijd dat er nog geen koelkasten en koelaggregaten waren werd het koelen van de lagerbieren bereikt doordat de brouwers ijs uit de, in de winter, bevroren vijvers en beken haalden. In maart was dit ijs door de opkomende lente natuurlijk verdwenen en kon er dus na maart niet meer gebrouwen worden want zonder koeling brouwen was dan te gevaarlijk vanwege infectiegevaar. Het Märzen bier werd dan ook nog met een “dubbele storting” gebrouwen. Dat wil zeggen dat meer mout gebruikt werd dan normaal waardoor het alcoholpercentage steeg en zo kon het bier de zomer beter overleven. Na de zomer, als de dagen weer kouder werden en de nieuwe oogst alweer van het land kwam moest er weer plaats worden gemaakt in de brouwerskelder voor de nieuwe brouwsels. De brouwers uit het dorp en de stad maakten hun lagerkelders leeg en het bier wat nog over was werd naar het marktplein in een feesttent gebracht. De dorpsgenoten werden uitgenodigd om het restantbier op te maken tijdens een groots feest met muziek en traditionele gerechten. En zo was ook het Oktoberfest met zijn Oktoberfestbier geboren.

Ook Brouwerij Ambrass heeft dit jaar weer het originele Oktoberfest – Märzen bier gebrouwen en is voor het eerst te genieten op Vrijdag 12 oktober – Zaterdag 13 oktober en Zondag 14 oktober in het Mariapark naast onze brouwerij. (ingang aan de Oude Markt 16)

This entry was posted in Bieren.